Najučinkovitejša preventiva je suha koža

 

Glivične okužbe so najpogostejše kožne bolezni. Najizrazitejše so poleti ob prisotnosti vlage in visokih temperatur.

Povzročajo vnetja različnih plasti kože, kjer imajo obliko rdečih madežev z okolnimi belkastimi luskami, in nohtov. Prizadeta koža pogosto poka, boli in srbi. Najpogosteje se razrastejo na koži stopal, med prsti (med IV. in V. medprstnim prostorom), po hrbtu in sprednjem delu prsnega koža, v dimljah, pod prsmi, pazduho in nohti nog in rok. Za glivične okužbe so bolj dojemljivi majhni otroci, osebe s prekomerno telesno težo ali z oslabljenim imunskim odgovorom, sladkorni bolniki, športniki in ljudje, ki so v stiku z živalmi.

Glivične okužbe je treba čim prej prepoznati in zdraviti, da se ne raznesejo na druge dele telesa ali ljudi (preko brisač, nogavic ali obutve). Ob dovolj hitrem začetku zdravljenja so lokalna zdravila v obliki mazil, pršil ali šamponov za telo (nekatere lahko kupite v prosti prodaji v lekarni) učinkovitejša. V lekarni lahko kupite tudi različno učinkovite lake za glivične okužbe nohtov. Pogosto je težava lakov nepronicanje v globje strukture pod nohtom, kjer se glivice dejansko nahajajo. Dolgotrajnejše sistemsko zdravljenje v obliki tablet je potrebno ob dolgotrajnejši glivični okužbi nohta ali prizadetosti več nohtov oziroma če je površina obolele kože velika.

V poletnem času se pred glivicami zaščitite tako, da:

- Nosite čim bolj zračna oblačila in obutev iz naravnih materialov.

- V čevlje obujte kratke bombažne nogavice, ki jih po uporabi lahko prekuhate.

- Na bazenu uporabljajte natikače in se držite navodil glede razkuževanja nog in tuširanja pred uporabo bazena. Po končanem kopanju se temeljito stuširajte in natančno obrišite (enako tudi doma).

- Pri športnih aktivnostih uporabljajte za šport prilagojena oblačila iz kakovostnih, lahkotnih materialov, ki zagotavljajo zračnost, odvajanje vlage, konstantno telesno temperaturo in občutek suhosti.

Nasvet je prispevala Tina Modrej Zadnikar, dr. med. spec. druž. med.