Brezskrbno na dopust

 

Pred vrati je poletje in čas dopustov. Ob tem pa ne smemo pozabiti na skrbno in premišljeno pripravo. Uredite zdravstveno zavarovanje in poskrbite za osnovno potovalno lekarno.

Tina Modrej Zadnikar, dr. med. spec. druž. med., svetuje, da glede na kraj potovanja preverite tudi morebitna potrebna cepljenja: »Najustreznejše podatke v zvezi s priporočljivi cepljenji dobite na Nacionalnem Inštitutu za javno zdravje (NIJZ), potovalna ambulanta (http://www.nijz.si). Kronični bolniki poskrbite tudi za zdravila, ki jih jemljete vsakodnevno. Če uporabljate zdravila, ki jih je na meji treba prijaviti, si pridobite ustrezno potrdilo za prehod meje.«

Priprava potovalne lekarne je odvisna od počitniške destinacije

V bližnjih obmorskih turističnih krajih so zdravstvena tveganja manjša in potrebujete le osnovno potovalno lekarno, če potujete v bolj eksotične kraje, pa se o tem, kaj še potrebujete, predhodno posvetujte z osebnim zdravnikom, na izpostavi območnega Zavoda za zdravstveno varstvo ali na NIJZ. Po besedah dr. Modrej Zadnikarjeve je potovalno lekarno priporočljivo razširiti, če potujete v dežele, kjer je zdravstvena oskrba manj dostopna.

Dr. Modrej Zadnikarjeva svetuje, naj osnovna potovalna lekarna vsebuje:

-        zdravilo za zniževanje povišane telesne temperature,

-        zdravilo proti bolečinam,

-        zdravilo proti alergijam, pikom in srbenju, v obliki tablet in mazila,

-        repelenti za insekte,

-        krema za zaščito pred sončnimi opeklinami,

-        zdravila za pomoč pri driski in slabostim, lahko tudi rehidracijski praški,

-        komplet sterilnih gaz, obližev in povojev za manjše površinske poškodbe.

Potovalno lekarno zložite v torbico, ki naj bo čim bolj zaščitena pred zunanjimi vplivi (vlago, vročino) in nedosegljiva otrokom. Če uporabljate zdravila s posebnim režimom shranjevanja, jih shranite v posebno hladilno torbico. Zdravila naj bodo v originalni embalaži, skupaj z navodilom za uporabo. Ker nekatera zdravila lahko v kombinaciji s soncem povzročijo preobčutljivostne reakcije, se o tem predhodno informirajte pri zdravniku ali farmacevtu.

Da vas na poti nič ne zmoti…

-        Če potujete z otroki, se je priporočljivo na pot odpraviti v zgodnjih jutranjih urah. Poskrbite za primeren vnos tekočine (zlasti je ustrezna hidracija pomembna pri dojenčkih in če so dojeni tudi pri njihovih materah), pogosto se ustavljajte, vedno naj bodo v bližini vlažilni robčki, pred in med potjo pa uživajte lahko hrano (izogibajte se sadnim sokovom in sladkarijam).

-        Potovalno slabost lahko preprečite z gledanjem v smer vožnje, pomagajo pa tudi zdravila, ki jih lahko brez recepta kupite v lekarni, ali pripravki iz ingverja. Odprite okno ali se ustavite in nadihajte svežega zraka.