Če ste zboleli (kašelj, vročina, težko dihanje), prosimo:

  • Da ostanete doma in se izogibajte stikom z ljudmi, saj je bistveno, da se umaknemo v samoizolacijo.
  • Da pokličete osebnega zdravnika oziroma dežurnega zdravnika v najbližji dežurni ambulanti, če kličete izven delovnega časa vašega zdravnika.
  • Da bolnik, ki sumi, da je na okužen z novim koronavirusom praviloma najprej o tem, izključno s telefonskim klicem, sporoči svojemu osebnemu zdravniku. Ta bo po pogovoru z bolnikom in posvetu z lokalnim epidemiologom ocenil, ali je sum upravičen ali ne. Če bo ocenil, da je sum upravičen, bo bolniku prek telefona podal zelo podrobna navodila, kako ukrepati dalje oziroma kdaj, kje in kako bo bolnik dalje obravnavan. Bolnikov prvi kontakt tako ostaja izbrani osebni zdravnik oziroma urgentna služba, če osebni zdravnik ni dosegljiv.
  • K zdravniku, po urgentno medicinsko pomoč ali v bolnišnico torej ne hodimo osebno. Če moramo poiskati nujno medicinsko pomoč, prej obvezno tja pokličemo.
  • Če zdravnik bolnika napoti na nadaljnjo obravnavo, je priporočljivo, da se do zdravstvene ustanove, kamor je napoten, odpelje z osebnim vozilom in ne z javnim prevozom, torej vlakom, avtobusom ali taksijem. Posameznik pa mora ves čas tudi dosledno spoštovati higieno kašlja, tako da kašlja izključno v robec ali rokav. Pred odhodom od doma pa poskrbeti tudi za temeljito umivanje rok s toplo vodo in milom. 
  • Pri okužbi s koronavirusom se za zdaj lahko zdravijo le simptomi, saj zdravila ali cepiva zaenkrat še ni na voljo. Bolniku se z zdravili poskušajo lajšati težave, kot denimo za zniževanje vročine, ob težjem poteku bolezni pa se bolniku poskuša z umetnim predihavanjem, dodajanjem kisika in nadomeščanjem tekočine tudi okrepiti delovanje pljuč.