Prekomerno in nezaščiteno izpostavljanje sončnim žarkom je lahko zelo škodljivo. Sončna svetloba, ki je del elektromagnetnega valovanja vsebuje različne spektre žarkov, od katerih pa so za našo kožo najpomembnejši predvsem UVA in UVB. UVB žarki so viskoenergetski, akumulirajo se v vrhnjih plasteh kože in lahko ob prekomerni izpostavitvi povzročajo sončne opekline ter posledično pozno porjavelost kože. UVA žarki so nižje energije in prodirajo v globlje kožne strukture ter povzročajo prezgodnje staranje kože, ter pojav fotodermatoz in kožnega raka.

 

Naj spomnim, da je porjavelost kože obrambna reakcija kože na njeno poškodbo z UV žarki.

 

Umetni viri sončne svetlobe (solariji) oddajajo večinoma več UVA žarkov, ki so potencialno bolj nevarni kot UVB žarki. Zato svetujemo previdnost.
Poznamo tri vrste zaščite pred sončnimi žarki: izogibanje soncu, uporaba zaščitnih oblačil in uporaba zaščitnih sredstev. Izogibanje soncu je zagotovo najučinkovitejša zaščita, predvsem v času najmočnejših UV žarkov, ko je sonce najvišje, med 11. in 16. uro. V tem času je tudi UV indeks največji. Indeks UV je merilo za velikost učinka ultravijočnega sevanja na človeško kožo.

 

Običajno je to sevanje, ki prihaja s Sonca. Indeks UV se praviloma vedno podaja za določen kraj in čas. Indeks večji od 3 pomeni, da obstaja potencialna nevarnost UV žarkov za nezaščiteno kožo in oči. Pri izbiri zaščitnih oblačil svetujemo ohlapna oblačila, ki v celoti prekrijejo kožo, ter iz gosto tkanih materialov, ki onemogočajo prepustnost UV žarkov. V zadnjih letih so na voljo tudi oblačila z dodanimi UV absorberji (UPF-oznaka na etiketi oblačila). Odkriti deli telesa naj bodo zaščiteni z zaščitnimi sončnimi kremami. Pri nakupu le teh bodite pozorni na vsebnost UV filtrov. To so kemijske ali fizikalne snovi, ki odbijajo ali absorbirajo UV žarke in na ta način omogočajo zaščito (UVB zaščita je označena s SPF in UVA z PFA). Potrebno je izbrati tudi dovolj visok zaščitni faktor. Za odraslega naj bo to vsaj 20, glede na tip občutljivosti kože pa še višji, za otroke pa od 30 navzgor; mlajši kot je, višji faktor se svetuje. Pri izbiri kreme je potrebno biti pozoren da so izbrane kreme nealergene, netoksične, širokospektralne, fotostabilne in vodoodporne. Namažite se vsaj 30 minut pred izpostavitvijo soncu in ponovite nanos vsaj vsaki dve uri (v primeru kopanja in izrazitega potenja tudi pogosteje).