Začeli so se topli poletni meseci, ki poleg lepega vremena prinesejo tudi nekatere nevšečnosti, kot so prekomerno otekanje spodnjih okončin. Le temu so še izraziteje podvržene nosečnice, zlasti v drugi polovici nosečnosti, kronični bolniki z boleznijo srca in ožilja, ledvic in jeter, ter vsi, ki imajo krčne žile. Vroče temperature okolja namreč še dodatno pripomorejo k poslabšanju otekanja nog, ki je izrazitejše na predelu narta, gležnja in lahko celo goleni. Vse skupaj spremlja še občutek težkih in utrujenih nog. Če je edem na koži, ga prepoznamo tudi tako, da s prstom nekaj sekund pritiskamo na mesto edema in ko prst umaknemo, ostane na koži še nekaj časa vdrtinica. Edemi se lahko pojavijo na poljubnem mestu.

 

Otekanje nastane zaradi prekomernega nabiranja tekočine v tkivih, ki izstopa iz žilnega sistema ven, zaradi različnih dejavnikov, ki so odvisni od vrste bolezni. Tako vroče temperature dodatno vplivajo na vensko žilno steno v kateri so povečuje hidrostatski tlak in žene tekočino v intersticij. Otekanje je lahko dodatno neprijetno in nevarno predvsem zaradi nastanka ran in vnetnih procesov, ki lahko zajamejo tako vse plasti kože, kot tudi žilno steno. Vnetje kože imenujemo celulitis, žilne stene pa tromboflebitis.

 

Eden od ukrepov pri prekomernem otekanju spodnjih okončin je gibanje, ki s pomočjo aktivacije mišic predvsem meč, mišične črpalke, medcelična tekočina ponovno vstopi nazaj skozi žilno steno. Drugi pomembni ukrep je, da s pomočjo dviga spodnjih okončin, predvsem pri sedenju dodatno zmanjšamo edeme nog. Dodatno lahko pripomore k zmanjšanju težav tudi tako imenovano »knajpanje«, tuširanje nog od kolen navzdol s hladno vodo. Predvsem pa ne smemo pozabiti na elastične povoje, ki ne samo da zmanjšajo otekanje pač pa tudi preprečujejo njihov nastanek. Pomembno je, da noge povijemo že v sami postelji, predno stopimo nanje. V kolikor nam visoke zunanje temperature le to onemogočajo, svetujemo povijanje vsaj v dopoldanskih urah.