Bolezen COVID-19, ki jo povzroča novi koronavirus SARS-CoV-2, se najpogosteje kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Za težji potek je značilna pljučnica. 

Okužbe z novim koronavirusom ne moremo razlikovati od drugih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, samo na podlagi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev je potrebno mikrobiološko testiranje. 

Točna inkubacijska doba še ni poznana, glede na ostale koronaviruse in preliminarne podatke, pa je ocenjena med 2 in 12 dnevi, najbrž ne več kot 14 dni. V povprečju naj bi bila inkubacijska doba dolga približno 6 dni. 

Novi koronavirus se med ljudmi širi aerosolno, ter kapljično, s kapljicami sline ob kihanju in kašljanju. To pomeni, da je za prenos potreben stik z bolnikom, manjši od 1,5 metra. 

 

Za preprečevanje okužbe s koronavirusom je zato potrebno dosledno vsakodnevno večkratno umivanje rok z vodo in milom ter stroga higiena kašlja. Veljajo enaka načela preventive, kot pri preprečevanju drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal. 

 

Približno 80 % obolelih to bolezen premaga brez hujših zdravstvenih težav, ob simptomih zgolj prehlada ali gripe. Pri težji obliki bolezni pa se lahko razvije pljučnica ali močan bronhitis.