Cepljenje proti KME v zimskih mesecih, ko klopi niso aktivni.

 

Glede na pogostnost klopnega meningoenefalitisa,  se Slovenija še vedno uvršča v sam vrh evropskih držav. Okuženi klopi so razširjeni skoraj po vseh Sloveniji. Kljub dejstvu, da je cepljenje najučinkovitejša zaščita proti tej nevarni virusni bolezni, je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, precepljenost populacije še vedno zelo nizka, pod 10%.

Cepljenje lahko poteka čez celo leto, za polno zaščito so potrebni trije odmerki, a najboljši učinek dosežemo, če se cepimo decembra ali januarja, torej nekaj mesecev prej, predno klopi znova postanejo aktivni.

Klopni menigoencefalitis je resno virusno obolenje osrednjega živčevja, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa. Prva faza bolezni se prične približno teden dni po vbodu klopa s slabim počutjem, bolečinami v mišicah, glavobolom in vročino. Pri večini bolnikov se po vmesnem izboljšanju, ki traja od nekaj dni pa do treh tednov, pojavi druga faza bolezni, ki se kaže z visoko temperaturo, močnim glavobolom, slabostjo, bruhanjem, tresenjem rok in jezika, včasih z motnjami zavesti in zbranosti. Pri 5 do 10 % bolnikov se pojavijo ohromitve, približno 1% obolelih umre. Bolezen lahko pusti trajne posledice, med katere sodijo glavoboli, vrtoglavice, motnje sluha, zmanjšana sposobnost koncentracije, depresija in motnje razpoloženja, motnje v delovanju avtonomnega živčevja in ohromitve. Bolezen v veliki večini primerov zahteva hospitalizacijo in lahko močno vpliva na kakovost življenja tudi po okrevanju. Cepljenje je najučinkovitejša zaščita pred klopnim meningoencefalitisom in obsega tri osnovne odmerke ter poživitvene odmerke.